2020-1-ES01-KA204-083003 – SUSTRADER Sustainable Traditions in Rural Areas

Sustainable Traditions in Rural Areas


Programme: Erasmus+

Key Action: Cooperation for innovation and the exchange of good practices

Action Type: Strategic Partnerships for adult education

Duration: 01.12.2020 to 31.05.2023

Site: https://sustrader.blogspot.com/p/summary.html

Участници:

Екипът на Учебен Център Рагина се включи в дейностите по проект Състрейдър – “Устойчиви традиции в селските региони” (Sustrader) на Русенска Стопанска Камара. Координатор на проекта е CEPA Montes Northe от Испания, с партньори от България, Португалия, Словения и Литва.

Целите на проекта е създаването на мрежа от партньорства и обмяна на добри практики и обучение за устойчиви бизнес модели, свързани с предприемачество в селските региони. За целите на проекта всеки един от партньорите ще организира среща, на която да представи добри практики от своя регион.

Описание на проекта:

Ние сме група от организации (публични и частни), които са извършили анализ на SWOT модел, за да изяснят кои сме и какво искаме, за да помогнем на нашите общности. Започнахме с оценка на нашите СИЛИ:

  • Словенците и литовците имат много опит (прилагане, грешки и успех) в туризма: привличане на градски хора, както на национално, така и на международно ниво! Те подготвиха няколко маршрута, за да предложат страхотни преживявания за използване на селските райони (общини, които страдат от обезлюдяване поради липса на възможности за работа). 
  • Португалците имат опит в обучението на обучаеми в различни области, свързани с храната и напитките. Те имат за цел да обучат своите студенти за процесите на анализиране, разработване и разпространение на продукти като вино, кафе, сладкиши и сладолед. Ценим техния практически опит на местния пазар на труда. 
  • На следващо място, българската институция беше жизненоважна институция за потенциален бизнес на местно ниво, за обучение, правене на анализи и тяхната експертиза в различни области: право или счетоводство. Те също така помагат в работата в мрежа, преговорите и имат опит в предоставянето на професионално обучение за обслужване на „потенциални“ и утвърдени местни фирми. Бяхме впечатлени от целия им опит в подхранването на предприемачеството и затова вярвахме, че те ще бъдат голямо предимство. 
  • И накрая, като координатори, испанският център за обучение на възрастни е участвал в множество проекти по различни теми, които винаги засягат емоционално, езиково, ITC и холистично обучение за нашите обучаеми и учители. Винаги сме обединявали дейностите и резултатите от различни проекти, за да знаем от какво се нуждае нашата местна общност, за да расте. В момента изучаваме обезлюдяването и се стремим да вдъхновим нашите обучаеми да подобрят своите знания и перспективи за заетост. Това е нашата основна сила, нашият 20-годишен опит. 

Относно СЛАБОСТИ. Някои експерти настояват да има конкретни планове за временна заетост за нискоквалифицирани работни места, вместо да отделят средства за подпомагане на хората да разработят възможности за самостоятелна заетост. Организациите на SUSTRADER имат различни страхове/задължения: трябва да предоставят на учащите учебно съдържание в рамките на определен период или да загубят подкрепата, като им бъдат отрязани средствата. Това е постоянна заплаха, но, както казахме по-рано, имаме много положителен и градивен опит за преодоляване на различни пречки. Всъщност SUSTRADER е опит да се преодолеят, с положителни синергии, всички реални предизвикателства, които могат да бъдат преодоляни, ако си помагаме и се учим един от друг. 

Колкото до ВЪЗМОЖНОСТИТЕ. Смятаме, че този европейски проект предлага много перспективи за всички партньори. Сигурни сме, че заедно можем да създадем конструктивна мрежа предимно сред обучаемите, които ще имат шанса да участват активно в дейностите, предложени от хостинг мобилността, както и тези, които се изпълняват между тях (в които ще вземем предвид предложенията , съвети и ще повторим това, което считаме за жизнеспособно в нашия контекст). Тази методология се основава на нашата цел да дадем възможност на нашите обучаеми с чувството: „Аз мога да бъда двигателят на моето бъдеще!“ което е отношението, от което се нуждаем, за да помогнем за промяна на гледната точка на тези, които обитават нашите села/малки градове. Това е възможността, която искаме да грабнем и да подчертаем пред местните/регионалните политици и медии. Ние ще включим цялата общност, като представим нашите продукти и реализираме семинари в нашите мобилности. Ние ще отведем нашите обучаеми в успешни кооперации и семейно управлявани фирми, за да им дадем публичност не само на местно ниво, но и в страните, участващи в SUSTRADER (в нашия блог, Facebook, Epale, уебсайтовете на партньорите, местните медии…). 

И накрая, по отношение на ЗАПЛАХИТЕ, ние също се надяваме, че други частни предприятия няма да станат силни конкуренти. Нашата силна страна е нашата междукултурна перспектива, с която създадохме работеща мрежа помежду си, която ще бъде използвана през SUSTRADER и след края му. Това е защитен щит за нас (въпреки че може да се смята за наивно, той също е чист и уверен). Друго предизвикателство са постоянните промени в местните/регионалните/националните разпоредби. Норми, свързани с национални паркове, обиколки с екскурзовод, къмпинги, настаняване в селски райони, бюрокрация, нови данъци, премахване на публични субсидии и т.н., но нашата сила е в това да бъдем мрежа, фокусирана върху обучаемите. Демонстрирахме, че се развиваме/подкрепяме и/с тях и имаме силни основи и сме готови да ги защитим. 

И накрая, една голяма грижа, която имаме, е отрицателната обратна връзка от някои сектори на различните ни общности (медии, политици, промени в потребителските навици…). Това е от съществено значение в нашата основна дейност, тъй като би било контрапродуктивно, ако не сме наясно с отрицателните резултати от някое от нашите действия.

Активности по проекта:

(Comming soon … ) TMP финална среща в Испания 08.05.2023

Среща в Cuidad Real, Castilla-La Mancha, Spain

(Comming soon … ) TMP в България 04.04.2023

Среща в Русе, България

TMP в Литва 19.10.2022

Среща в Kaunas с домакини от VIESOJI ISTAIGA KAUNO MOKSLO IR TECHNOLOGIJU PARKAS (Lithuania):
– Kaunas STP: good practices in the field of active aging “eSilver Tour – Digital Marketing Competencies Development for Silver Tourism Expert”
– Collaboration opportunities and perspectives Universidade Sénior de Oeiras, CEPA Montes Norte and Kaunas Science and Technology Park
– Raudondvaris manor
– Raudondvaris Art incubator residents
– Ninis And Family: small family business that creates sustainable and nostalgic Lithuanian linen products
– Kai važiuoja stogas: creative studio where the old Lithuanian customs and traditions are promoted
– Amber area: is a family business that seeks to maintain old traditions and at the same time presents new approach to such beautiful miracle of nature – amber
– Mimutė textile and design studio
– Workshop “More sustainable businesses in rural areas” Moderator: Živilė Paužaitė, Head of Quality at Kaunas STP
– Partnership work session Time schedule and next tasks
– Beer production, degustation, JSC “VOLFAS ENGELMAN” studio, аddress: Kaunakiemio g. 2, Kaunas
– Trakai Island Castle
– Trakai Region Traditional Crafts Centre
– Soap production: origins, old recipes, production

Предишна
Следваща

TMP в Португалия 28.06.2022

Поредна среща в Oeiras, Portugal, с домакини Universidade Sénior de Oeiras

Отлична организация и невероятна програма, включваща посещения в:
– Verney Gallery – Villa Oeiras wine : brand image / bonbons/cakes / marquis sticks, Workshop, Smart Farming
– Marquês do Pombal Palace
– Visit to the Vineyard of Quinta de Cima
– Marquês Pombal Palace; Gardens; Olive Oil Mills DEGUSTATION at Palace wine cellers
– Beer: Central de Cervejas
– Best Case Project: The Partners are called to test the Good Practice
– Bacalhoa Vinhos de Portugal
– Casa- Museum José Maria da Fonseca (familyenterprise)
– Visiting USO
– Fábrica da Pólvora Visit
– Jerónimos / Torre de Belêm
– Pavilhão dos Descobrimentos
– Taste “Pasteis de Belém”
– Sailing Time – entreneurship example

Предишна
Следваща

TMP среща в Словения 10.03.2022

Среща, провела се в Марибор и община Песница (Словения), домакини от DISORA – Association for Education and Social Development
Началото на срещата бе в Център Песница, където участниците лично научиха ценни умения на домашните занаяти, последва среща в дидактичната ферма Едер в Гачник, в Яренинския съд, и църквата в Яренина.
Програма на срещата:
– Greeting by DISORA
– Start from Maribor to Pesnica to VKTPC Pesnica, Pesnica pri Mariboru 41, 2211 Pesnica
– Greeting by mayor Gregor Žmak
– Presentation of Municipality of Pesnica (Sandra Kurnik)
– Workshops in Pesnica: basket Weaving (Alenka Truntič) / Flowers from papers (Marija Zorman) / Hay products connected by wire (Rozalija Ozebek) / Тasting Viljamovka with fruit bread, possibility to buy (Alenka
Truntič), Krošnjar
– Sightseeing by bus with a guide: Manor Dveripax, Church in Jarenina with ossuary, Museum Eder, Blacksmith Jože Horvat.
– Guided tour of Maribor
– Free time to explore Maribor (Exhibition Maribor center / Umetnostna galerija Maribor (Strossmayerjeva 6, Maribor: LUDVIK PANDUR: retrospective.
– Visit to the Museum in Maribor Castle
– Wine tasting in Wine cellar Maribor
– Hotel Tabor: Presentation of examples of good practices / Making a connection between learner, networks
– Presentation of representatives of Maribor Development Agency.
– Presentation of Partners about Slovenia
– Quiz about Slovenia made by Društvo DISORA
– Project Management and next planned activities
– Certificates and departures of participants

Предишна
Следваща

TMP среща в Испания 25.09.2021

Kick-off среща в Cuidat Real (Castilla-La Mancha, Spain) от нашите домакини и координатори по проекта – CEPA Montes Norte

Представители на Русенска стопанска камара участват в проект SUSTRADER – SUSTAINABLE TRADITIONS FOR ENTREPRENEURS IN A RURAL ENVIRONMENT (2020-1-ES01-KA204-083003) за обмяна на традиции и устойчиви добри практики и подобряване на трудовата заетост в селските райони и в градовете с развиваща се икономика. През септември в град Сиудад Реал, Испания се проведе среща с партньорите от Испания, Португалия, Словения, Литва и България, които уточниха последни технически детайли по предстоящите дейности и създадоха чудесни основи за ползотворна съвместна работа

Онлайн срещи за подговотка на дейностите:

Онлайн среща 10.02.2023

Подготовка за среща в България.

Онлайн среща 03.06.2022

Подготовка за среща в Oeiras, Portugal

Онлайн среща 12.04.2022

Онлайн среща за подготовка на среща в Португалия

Онлайн среща 14.01.2022

Подготовка за среща в Марибор (Словения)

Онлайн среща 26.05.2021

Profesional Day – Icebraker

Онлайн среща 18.03.2021

Подготовка за kick-off и организационни дейности

Онлайн среща 05.02.2021

Обсъждане на ситуацията и планиране на дейностите

Онлайн среща 28.11.2020

Обсъждане на ситуацията и планиране на дейностите

Онлайн среща от 23.10.2020

Целта на срещата бе представяне и запознаване с участниците в проекта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *