Съдържание:

Какво представляват тези приключения?
Какво е учене чрез преживяване (преживелищна педагогика)?
Кои деца могат / ще се включат?
Къде ще се провеждат занятията?
Кой ще води занятията?
Необходими документи
Застраховки
Транспорт
Правила
Задължителни вещи
При лошо време

Какво представлява това?

Миналото лято всеки петък провеждахме изнесени сред природата занимания за децата от лятната занималня. Залагахме на различни знания и умения, които ги развиваха като личности, като работихме на принципите на Преживелищната педагогика. Уменията се формираха чрез участие на децата в различни приключения, от които се търси обратна връзка / рефлексия, разсъждения и анализ. В занятията бяха включени множество игри, тренировъчни модули, както и развиване на твърди и меки умения.

През лятото на 2024 ще приложим един по-цялостен подход. Участието на децата ще бъде в постоянни групи в пет поредни дни (от понеделник до петък), където ще преминат през целия курс, ще придобият целия пакет от умения, че формират екип, ще изгладят взаимоотношения и ще се научат да обичат и използват природата, без да оставят последствия. Групите ще се сменят на ротационен принцип.

Какво е учене чрез преживяване?

Преживелищната педагогика е образователен подход, който акцентира върху индивидуалното преживяване и самоактуализацията на учениците. Тя съчетава академичното обучение със стимулирането на емоционалния, социалния и духовния растеж. Преживелищната педагогика подчертава ученическото участие и активност, като насърчава критичното мислене и комуникацията. Този подход създава стимулираща образователна среда, където учениците са свободни да изразяват себе си и да развиват талантите си. Използва се в различни образователни контексти за създаване на по-човешкоориентирано и интегрирано обучение.

Кои деца могат да се включат?

Програмата ще се реализира с деца от 1 до 4 клас, редовно записани в Лятната занималня на Рагина. Децата трябва да са здрави. Ако детето има алергии задължително трябва екипът ни да бъде уведомен и децата да си носят и сами да си прилагат съответните лекарства.

Капацитет на групите

Всяка група се състои от 12 до 15 деца. Ограничението е наложено за да можем да обърнем специално внимание на всяко дете и да се грижим за безопасността на всички. Приключенията са съобразени с възрастовата група на децата.

Къде ще се провеждат занятията?

Понеделник – Умения за работа в екип – Саджака

Вторник – Комуникации (радиокомуникации) – х-жа Здравец

Сряда – Първа долекарска помощ – Саджака (Текето)

Четвъртък – Опознай природата – Саджака

Петък – Оцеляване в дивата природа – Стълпище (Саджака)

Кой ще води занятията?

Основните дейности в занятията ще се водят от екипа на фондация “Шарени лица”. Фондацията се роди като естетствен резултат от дейността ни през 2023 година. Всяка седмица децаща ще бъдат придружавани от двама инструктори нафондацията. Екипът се състои от:

 • Иво Минчев, ръководител и инструктор
  • Преминал курс “Играя и работя с деца и младежи” към НЧ Бъдеще сега и работил като инструктор за организацията.
  • Преминал курс за инструктори по Преживелищна педагогика и работил за Nomadia, сертифициран от Институт за обучение чрез преживяване към Университет CVJM (Германия).
  • Инструктор по Първа долекарска помощ към Български Червен кръст; дългогодишен ръководител на екип за работа при бедствия, аварии и кризи към БЧК. Опит в обучението на младежи и възрастни от в БМЧК 1998 г.
  • Студент в специалност “Социална педагогика” в Русенски университет.
  • Музикант и организатор на културни събития.

 • Анита Чобанова – инструктор (Варна)
  • Преминала обучение за инструктори към Шарени лица.
  • Студент в специалност “Социална педагогика” в Русенски университет
  • Преминала обучение по Първа долекарска помощ
  • Опит като детски аниматор
 • Антония Енева – инструктор (Тутракан)
  • Преминала обучение за инструктори към Шарени лица.
  • Преминала обучение по Първа долекарска помощ
  • Студент в специалност “Социална педагогика” в Русенски университет
  • Опит като детски аниматор

 • Даниел Гечев – инструктор
 • Петя Стоянова – инструктор
  • Преминала обучение за инструктори към Шарени лица.
  • Студент в специалност “Социална педагогика” в Русенски университет
  • Опит като детски аниматор и фасилитатор

 • Ренета Тончева – инструктор
  • Преминала обучение за инструктори към Шарени лица.
  • Преминала обучение по Първа долекарска помощ
  • Студент в специалност “Социална педагогика” в Русенски университет
  • Опит като детски аниматор

В някои специфични модули може да каним и външни инструктори/лектори, които ще бъдат обявени в конкретното събитие.

Храна

Децата трябва да са закусвали. От организаторите се поема само храненето на обяд. В различните дни се яденето се организира по различен начин в съответсвие с програмата. В повечето случаи разчитаме на кетъргинговата фирма, която има договор с Рагина.

В някои дни е възможно да си приготвим храна на място, като ще бъдат закупени пакетирани продукти с гаранция от производител и срок на годност.

Може децата да си носят подкрепителна закуска за следобед, като трябва да се съобрази това, че нямаме хладилник.

Какви умения ще развиваме в децата?

 • Умения за работа в екип
 • Комуникативни умения
 • Култура на пребиваването сред природата
 • Грижа за природата
 • Земеделски умения
 • Творчество и креативност
 • Умения за работа с въжета, обезопасяване с въжета, полезни възли в ежедневието
 • Умения за работа с радиостанции
 • Първа долекарска помощ
 • Умения за оцеляване в природата

Препоръчително е децата да си носят пакет суха храна. Ако ще носят плодове, да са прибрани в подходяща кутия, за да не се смачкат и цапат. В ниакъв случай не изпращайте по децата супи или ястия със сос, независимо колко в колко хубави кутии сте ги сложили. Тези храни много по-бързо се развалят и може да изпаднем в друг вид неприятни приключения 😉 .

Необходими документи

Застраховки

Застраховката на всички деца на преживелищните приключения е задължителна. Застраховаме децата в ЗК Лев Инс. По време на събитията ще важат два вида застраховки:

 1. Транспортна застраховка, която задължителен елемент на транспортната фирма.
 2. Туристическа застраховка, която важи за времето ни за престой на място.

Необходими данни за застрахователното дружество са три имена и рожденна дата на детето.

Транспорт

Транспортът за всяко приключение ще се извършва от лицензиран превозвач, притежаващ специален лиценз за транспортиране на малолетни пътници. Договорили сме специални условия с фирмата превозвач. 

Няколко правила:

 1. Телефоните. Екипът задължително събира всички мобилни телефони и часовници тип MyKi. Устройствата ще ни придружават по време на екскурзиите. Комуникацията с децата Ви през деня ще се осъществява през определено за това време през деня. При спешни поводи ще възможна комуникация с детето Ви през телефон на инструктора.
 2. Здравословно състояние. Отговорност на родителите е да предадат здрави децата си на организационния екип. При наличие на установени здравословни проблеми от екипа детето ще бъде отделено от общата група. Възможно е родителя да бъде извикан на място да прибере детето си.
 3. Задължителни материали. Родителите са длъжни да осигурят всички необходими материали за децата, от списъка по-долу. Възможно е детето да носи и други вещи, след предварително съгласуване с инструктора.
 4. Поведение. Деца с неправилно поведение получават едно официално предупреждение в присъствието на родител. При второ провинение детето се отстранява от работата на групата и повече не се допуска до последващи занимания. Безопасността на децата е нашият най-висок приоритет.
 5. Предварителна информация и снимки. Ще публикуваме предстоящата програма на предстоящите модули в сайта на Лятна занималня Рагина. Снимки от проведените занимания ще бъдат качени и споделени само с родителите, чрез платформата Mega.nz, има приложения за Android и iOS. Някои избрани кадри ще бъдат използвани за рекламни цели на нашите приключения.
 6. Запазваме си правото да допълваме и променяме правилата, като имаме ангажимента да информираме родителите при промяната им.

Необходими вещи, които всяко дете, трябва задължително да носи:

 1. Подходяща раница.
 2. Вода за пиене (мин. 1,5 л.).
 3. Дъждобран.
 4. Шапка (кърпа, бандана за глава).
 5. Хигиенни материали (антибактериален гел, мокри кърпички и др.) по избор на родителя.
 6. Препарат против насекоми (комари и кърлежи) за пръскане/мазане по избор на родителя.
 7. Средство за предпазване от слънчево изгаряне.
 8. Лекарства (ако детето приема такива), които то да може да приема само, без намеса на друго лице.
 9. Дълъг летен панталон.
 10. Комфортни за ходене обувки, с дебела подметка. Желателно е да са с висок борд. Обувки тип “гуменки” не са подходящи, заради меката подметка. Не са допустими сандали, чехли, джапанки и подобни.

При лошо време?

В случай, че прогнозата за климатичните условия не е подходяща за провеждане на планираното приключение ще реализираме дейността по програмата (задължително извън пределите на занималнята) на закрито.


За въпроси и връзка с организатора:

Иво Минчев
Телефон: 0878560690
Имейл: ivo.minchev@gmail.com