Email адрес

ragina@ragina.net

Телефон

0886797112

Преживелищни приключения за деца на открито в Лятна занималня “Рагина”

деца от лятна занималня, които се учат навън сред природата

Какво е това?
Кои деца могат да се включат?
Капацитет и формиране на групите
Кой ще води занятията?
Планирани събития
Храна
Какво е прежиевлищна педагогика?
Какви умения ще развиваме в децата?
Необхoдими документи
Застраховки
Транспорт
Такса
Правила
Задължителни вещи
При лошо време?
Примерен дневен план


Планирани събития

25 август – Палатки и оцеляване 2

В този модул децата ще се надградят основните правила за изграждане на бивак и оцеляване в гората. Отново няма да поръчваме кетъринг, а ще ядем това, …


Преминали събития

деца от лятна занималня, които се учат навън сред природата

18 август – Да спасим Дорандия

Този модул е частично взаимстван от преживяването наречено "City Bound", което има за цел да изведе участниците от комфотните им зони и да им генерира…

деца от лятна занималня, които се учат навън сред природата

28 юли – Комуникационни умения

В този модул ще се учим да: разпознаваме езика на тялото, усещаме подтекста на речта, отправяме посланията си така, че да бъдем правилно разбрани

21 юли – Палатков лагер с елементи на оцеляване

В този модул децата ще се научат на основните правила за изграждане на бивак и оцеляване в гората. В рамките на деня ще си направим бивак, ще си сготв…

14 юли – Умения за радиокомуникации за деца

В случай на сериозна авария един от малкото възможни методи за комуникация на разстояние е чрез радиостанции. Ще преминат през различни "сухи" трениро…

7 юли – Първа долекарска помощ за деца

Децата ще получат базови практически умения за оказване на първа помощ в полеви условия.

23 юни – Култура на пребиваването сред природата

В този модул ще обучим децата какви са онсовните принципи при пребиваване сред природата. Ще се фокусираме върху базови умения, които ще помогнат на д…

Култура за пребиваване в природата. Деца, които заедно се грижат за нея.

16 юни – Умения за работа в екип

Програмата включва информация за понятията “група” и “екип”. Какво прави един екип успешен? Роли в екипа.

Какво е това?

Всяка седмица ще провеждаме изнесени сред природата занимания за децата от лятната занималня. Ще се работи на принципите на Преживелищната педагогика, като уменията ще се образвуат чрез участие на децата в различни приключения, от които ще се търси обратна връзка / рефлексия. В занятията ще бъдат включени множество игри, тренировъчни модули и развиване на твърди и меки умения. Транспортът е осигурен от лицензиран превозвач.

Кои деца могат да се включат?

 • В момента се формира група с деца от 3-4 клас, редовно записани в Лятната занималня на Рагина. Приключенията на голямата група са в петък.
 • Формира се и втора група за по-малки участници (1-2 клас) за сряда.
 • Възможно е да формираме и група за деца извън лятната занималня, ако се събере група. При интерес, въпроси и записване – Иво Минчев, 0878560690.

Капацитет на групите

Всяка група се състои от максимум 15 деца. Ограничението е наложено за да можем да обърнем специално внимание на всяко дете и да се грижим за безопасността на всички. Приключенията са съобразени с възрастовата група на децата.

Кой ще води занятията?

Инструктор и водещ: Иво Минчев

Иво Минчев - инструктор по преживелищна предагогика, организатор на приключения
Инструктор по Преживелищна педагогика, обучаван и работил за Nomadia, сертифициран от Институт за обучение чрез преживяване към Университет CVJM (Германия)
Инструктор по Първа помощ към Български Червен кръст; дългогодишен ръководител на екип за работа при бедствия, аварии и кризи към БЧК.
Музикант и организатор на културни събития
 • Инструктор по Преживелищна педагогика, обучаван и работил за Nomadia, сертифициран от Институт за обучение чрез преживяване към Университет CVJM (Германия)
 • Инструктор по Първа помощ към Български Червен кръст; дългогодишен ръководител на екип за работа при бедствия, аварии и кризи към БЧК.
 • Музикант и организатор на културни събития

В някои специфични модули ще каним и външни инструктори/лектори, които ще бъдат обявени в конкретното събитие.

Какво е преживелищна педагогика?

Преживелищната педагогика е образователен подход, който акцентира върху индивидуалното преживяване и самоактуализацията на учениците. Тя съчетава академичното обучение със стимулирането на емоционалния, социалния и духовния растеж. Преживелищната педагогика подчертава ученическото участие и активност, като насърчава критичното мислене и комуникацията. Този подход създава стимулираща образователна среда, където учениците са свободни да изразяват себе си и да развиват талантите си. Използва се в различни образователни контексти за създаване на по-човешкоориентирано и интегрирано обучение.

Храна

При заявка от родителите можем да предоставим на децата пакет със суха храна на терен. Когато са налични заведения за хранене в района е възможно да предоставим възможност за храна и на съответния търгоски обект.

Какви умения ще развиваме в децата?

 • Умения за работа в екип
 • Комуникативни умения
 • Култура на пребиваването сред природата
 • Грижа за природата
 • Земеделски умения
 • Творчество и креативност
 • Умения за работа с въжета, обезопасяване с въжета, полезни възли в ежедневието
 • Умения за работа с радиостанции
 • Първа долекарска помощ
 • Психологична подкрепа на пострадал
 • Воден модул (правила за работа във вода, гребане на малък съд, спасителни похвати) *
 • Умения за оцеляване в природата
 • Ориентиране в градска среда
 • Ориентиране в извънградска среда
 • други

Препоръчително е децата да си носят пакет суха храна. Ако ще носят плодове, да са прибрани в подходяща кутия, за да не се смачкат и цапат. В ниакъв случай не изпращайте по децата супи или ястия със сос, независимо колко в колко хубави кутии сте ги сложили. Тези храни много по-бързо се развалят и може да изпаднем в друг вид неприятни приключения 😉 .

Необходими документи

Застраховки

Застраховката на всички деца на преживелищните приключения е задължителна. Застраховаме децата в ЗК Лев Инс. По време на събитията ще важат два вида застраховки:

 1. Транспортна застраховка, която задължителен елемент на транспортната фирма.
 2. Туристическа застраховка, която важи за времето ни за престой на място.

Във връзка с изискванията за застраховки на децата ще може да приемаме записвания до 12:00 в деня преди събитието. Необходими данни за застрахователното дружество са три имена и рожденна дата на детето.

Транспорт

Транспортът за всяко приключение ще се извършва от лицензиран превозвач, притежаващ специален лиценз за транспортиране на малолетни пътници. Договорили сме специални условия с фирмата превозвач. 

Такса

Таксата се определя за всяко обявено събитие по отделно. В нея се включва транспорта, застраховката и други материали, ако са необходими за конкретния модул.

Няколко правила:

 1. Телефоните. Екипът задължително събира всички мобилни телефони и часовници тип MyKi. Устройствата ще ни придружават по време на екскурзиите. Комуникацията с децата Ви през деня ще се осъществява през определено за това време през деня. При спешни поводи ще възможна комуникация с детето Ви през телефон на инструктора.
 2. Здравословно състояние. Отговорност на родителите е да предадат здрави децата си на организационния екип. При наличие на установени здравословни проблеми от екипа детето ще бъде отделено от общата група. Възможно е родителя да бъде извикан на място да прибере детето си. Не носим отговорност за деца в лошо здравословно състояние.
 3. Задължителни материали. Родителите са длъжни да осигурят всички необходими материали за децата, от списъка по-долу. Възможно е детето да носи и други вещи, след предварително съгласуване с инструктора.
 4. Поведение. Деца с неправилно поведение получават едно официално предупреждение в присъствието на родител. При второ провинение детето се отстранява от работата на групата и повече не се допуска до последващи занимания. Безопасността на децата е нашият най-висок приоритет.
 5. Предварителна информация и снимки. Ще публикуваме предстоящата програма на предстоящите модули в сайта на Лятна занималня Рагина. Снимки от проведените занимания ще бъдат качени и споделени само с родителите, чрез Google Photos. Някои избрани кадри ще бъдат използвани за рекламни цели на нашите приключения.
 6. Запазваме си правото да допълваме и променяме правилата, като имаме ангажимента да информираме родителите при промяната им.

Необходими вещи, които всяко дете, трябва задължително да носи:

 1. Подходяща раница.
 2. Вода за пиене (мин. 1 л.).
 3. Дъждобран.
 4. Шапка (кърпа, бандана за глава).
 5. Хигиенни материали (антибактериален гел, мокри кърпички и др.) по избор на родителя.
 6. Препарат против насекоми (комари и кърлежи) за пръскане/мазане по избор на родителя.
 7. Средство за предпазване от слънчево изгаряне.
 8. Лекарства (ако детето приема такива), които то да може да приема само, без намеса на друго лице.
 9. Дълъг летен панталон.
 10. Комфортни за ходене обувки, с дебела подметка. Желателно е да са с висок борд. Обувки тип “гуменки” не са подходящи, заради меката подметка. . В никакъв случай сандали, чехли, джапанки и подобни.

При лошо време?

В случай, че прогнозата за климатичните условия не е подходяща за провеждане на планираното приключение ще търсим възможност за реализация на дейността по програмата (задължително извън пределите на занималнята) на закрито или ще преместим събитието в друг ден от седмицата, ако е допустимо. В най-лошият случай събитието няма да се проведе, за което ще бъдете предварително информирани.


За въпроси и връзка с инструктора:

Телефон: 0878560690
Имейл: ivo.minchev@gmail.comПримерен дневен план:

9:00 Потегляне от занималнята.
10:00 Пристигане на място. Инструктаж за безопасност.
10:30 Сесия 1.
11:00 Активна почивка (организирана игра).
11:15 Сесия 2.
12:30 Обяд.
13:30 Почивка (релаксация) – игра “Соло”.
14:00 Сесия 3.
14:30 Активна почивка (организирана игра).
15:30 Сесия 4.
16:00 Обратна връзка за деня.
16:45 Оборка на мястото на работа и прибиране на багажите.
17:00 Отпътуване към занималнята


Какво е това?
Кои деца могат да се включат?
Капацитет и формиране на групите
Кой ще води занятията?
Планирани събития
Храна
Какво е прежиевлищна педагогика?
Какви умения ще развиваме в децата?
Необхoдими документи
Застраховки
Транспорт
Такса
Правила
Задължителни вещи
При лошо време?
Примерен дневен план

Scroll to Top