Лятна занималня в Русе

“Започнахме през 2015 година, като желанието ни бе да създадем място за нашите деца, където те да прекарват летата сред приятели, да се забавляват, да стоят далеч от телефоните, да опознават света около себе си и в същото време – да се учат и развиват.

Минахме дълъг път, всяка година ставаме все по-добри и развиваме все по-нови и интересни дейности. Много от децата вече са големи, но все още пазят спомените от преживяванията и новите приятелства, започнали от нас.

Често чуваме, че занималните са места, където се гледат деца… И на повечето места наистина е така… Но не и при нас – тук е различно, защото всеки ден е приключение!!!

Благодарим на всички родители за доверието през годините!”

Как да намерите или да се свържете с Лятна Занималня в Русе

Лятна занималня се организира като част от дейностите на Учебен Център Рагина и се провежда на територията на Детска Школа Sky Kids (бул.“Цар Фердинанд“2, ет.1 – зад Халите). Ако имате нужда от повече информация или желаете да ни посетите и видите базата ни, може да:

📌 посетите фейсбук страницата на Учебен Център Рагина: https://www.facebook.com/ragina.net

📌 ни потърсите на телефон☎️ 0877 699 125 (Лятна занималня) или ☎️ 0884 976 997 (Административен офис)

🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Кратко описание на дейностите от Лятна Занималня в Русе 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Лятна Занималня в Русе е от 02.Юни до 14.Септември, всеки делничен ден от 07:30 до 17:30 часа.

Програмата се изгражда с баланс между образователни дейности и забавления. Освен стандартните предмети, всяка година обогатяваме програмата със специални проекти от гост-лектори.

✨ Сутрин са игрите на открито – тренировки, игри в парка или друго. В жегите се прибираме – обяд и почивка. Следват уроци по различни предмети и допълнителни занимания следобед.

✨Но това е при условие, че не сме намислили някоя щуротия – било да ги заведем в библиотеката, в някое читалище, да се запознаем с интересна професия, да направим екскурзия, да посетим басейн, работилница и много други изненади. Ще обявяваме програмата месец по месец … за да не даваме идеи на ‘другите’

Цени за Лятна Занималня в Русе

И защото знаем, че парите винаги са важни, предлагаме 4 основни пакета за записване. Така може да изберете най-подходящата опция, съобразена и с плановете Ви за лятото:

💲 💰 Записване за цялото лято – от 02.06 до 14.09 – имате запазено място – 1200 лв (х 16лв/ден) – 36% отстъпка

💲 💰 Месечно записване (от/до дата) – 440 лв (х 20лв/ден) – 20% отстъпка

💲 💰 Седмично записване (от Пон до Пет) – 115 лв (х 23лв/ден) – 10% отстъпка

💲 💰 Посещение за ден – 25 лв/ден

По избор са (заплаща се отделно):
🍒🌭🍗 Кетърнг (фирма Деливъри – около 5.20 лв/ден)

🛶🌎🏖️ Посещения на басейн, Екскурзии, Преживелищни приключения, Детски лагери – цените може да варират, в зависимост от програмата (ще се прави допълнително записване, като ще се доплащат разходи за транспорт, застраховки, вход и т.н.)

Включени са (не се начисляват допълнителни такси):

Всички учебни предмети, работилници, посещения в рамките на града на обекти и професии, лека атлетика. Минали години тези такси бяха отделно, сега решихме да включим всичко в цената. Ще се плаща само за дейностите по избор.

Братя/сестри, близнаци – за тях отново ще има специални предложения.

Ще има възможности за разсрочено плащане … но още не можем да го измислим … Свържете се с нас за детайли.

Дейности включени в Лятна Занималня

💇‍♀️ Занятия по Обща подготовка

Английски език – като езикова школа, отделяме на тези часове особено внимание. Чрез интерактивните дъски и модерните системи може да направим ученето на английски език приятно.

Диктовки, преразкази и БЕЛ – за децата тези занятия не са приятни, но за нас са важни и им помагаме да напредват и затвърдят знанията си – караме ги да се стараят, да пишат красиво и без грешки. И да преписват, ако се наложи.

Математика – не от всеки ще стане математик, но това не пречи да тренираме. Математиката е решаване на задачи и упражнения

🧮 Специални предмети и дейности

Ментална аритметика – въвеждаме децата в света на Абакус – сметало, с което децата събират и изваждат числа с голяма скорост. Развива сръчността и концентрация им.

Бързо четене – иновативна програма, чрез която децата развиват и двете полукълба на мозъка си. Това, впоследствие, помага на децата да възприемат и обработват по-лесно текст.

Четене на задължителна литература – децата се отделят на спокойствие. Този процес е организиран така, че всяко дете задължително да чете на глас.

ментална аритметика
⛑️Проект: Запознай се с професията на…

миньор ⛑️ – благодарим на Скални Материали АД, че позволиха да вкараме толкова малки деца в тяхна подземна кариера за добив на креда.

локомотивен машинист 🚂– колко деца са се качвали на локомотив? А, кое дете не е мечтало да бъде машинист? Благодарение на Булмаркет, децата от Лятна занималня постигат тази си мечта.

следовател 👮– в Полицията сме следователи – как се разследва престъпление, как се снемат отпечатъци, как се разследват улики. Това, което все не успяваме до сега е срещата със Специалните части. Но и това ще стане …

пожарникар 👨‍🚒🔥- да видят пожарните коли отвътре, сирените, маркучите – няма такова преживяване. И в жегите е приятно да има вода навсякъде

винар 🍷 – благодарим на сем.Райнови и Винарна изба Нисово, че ни канят да посетим тяхното магическо място. Да видиш гроздето, машините и къде виното си почива с години – прохладно и прекрасно преживяване.

ТВ водещ 📺- Регионален ТВ Център-Русе позволява на децата да погледнат от другата страна на телевизора. Когато ние бяхме малки, това ни се струваше магия – сега нещата са други, но магията си остава.

🌳 Проект: Преживелищни приключения

Тази дейност нямаше да се случи без Иво Минчев, който успя да събере екип от експерти, доброволци, БЧК активисти и да превърне цялата им енергия в нещо практично – Фондация Шарени Лица и тяхната програма по методиката “Учене чрез преживяване” в 10 части, която нарекохме “Преживелищни приключения”.

Провеждат се изнесени сред природата занимания, като се работи на принципите на Преживелищната педагогика, като уменията се придобиват чрез участие на децата в различни приключения, от които се търси обратна връзка / рефлексия. В занятията са включени множество игри, тренировъчни модули и развиване на твърди и меки умения.

Връзка към секцията на Преживелищни приключения: https://ragina.net/prezhivelishtni-priklyuchenia/

Връзка към Фондация Шарени Лица: https://shareni.bg/kakvo-e-sharereni-litsa/

🤸 Проект: Лека атлетика за деца

Партнираме си с ЛАСК Локомотив Русе, с треньор Лора Атанасова. Вече 4-та година тренираме децата на Градски стадион 2 сутрини в седмицата. Съобразяваме натоварването с възможностите на децата, като освен физическа подготовка, децата се учат и на дисциплина, работа в екип, целеустременост, концентрация и самоконтрол. Набляга се на придобиването на двигателни умения, усъвършенстване на бягането, скачане, упражнения за правилна стойка, запознаване с различни дисциплини в леката атлетика, изграждане на отношение към двигателната активност и към спорта като цяло.

Връзки ЛАСК Локомотив Русе: тук и тук

📔 Проект: на гости в Дома на книгите – дейности в Библиотеката

Дейностите ни съвместно с Регионална Библиотека “Любен Каравелов”-Русе са от няколко години. За Лято2024 сме подготвили специална програма от работилници, чиито теми ще обявяваме седмица предварително.

🔱Проект: да опознаем миналото – дейности в местни Читалища

Читалищата на България са богатство, което тъне в забрава. Започнахме идеята заедно с Читалище Стефан Караджа – очаровани сме от нашите домакини, които освен че ни показаха вещи от бита на българите, но и отделят специално внимание на старите традиции и празници. Жеалнието ни е да развием този проект със събития и с други местни дейци и читалища.

🐇 На село … (излети сред природата)

Едно време прекарвахме летата на село, при баба и дядо – събирахме се много деца и беше весело. Днес все по-малко деца са тичали боси, лежали в тревата, играли с маркучите в жегите. Няма да е същото, но поне да се докоснат до това, което ние имахме и го оценяваме едва сега.

Организираме колкото се може повече събития по селата в региона. Дали ще е с. Екзарх Йосиф и неговите експозиции, музеи и зоологическа градина; с. Писанец и красотата на Поломието, или просто ще идем на поляните на х. Здравец и х. Минзухар – усещането сред природата е несравнимо.

🖼️ Посещения на исторически и културни обекти

Чести гости сме на Операта – децата посещават мюзикъли, запознават се с инструментите и с музикални произведения.

Еко-музей, Музей на Транспорта, Исторически музей – децата са ги посещавали толкова пъти, че се налага да правим организирани събития, за да предложим нови усещания.

Читалищата могат да предложат толкова много емоции на децата. Използваме всяка възможност да организираме събития с местни дейци и читалищни настоятелства.

🏃 Игри в парковете

Сутрините децата са навън. Ако няма организирано посещение, то това е времето за свободни игри. Избираме паркове, които предлагат сянка, по възможност вода и детска площадка – подходящи са площадките на Кея, зад Пантеона и др.

⛱︎ Басейн (по избор)

Без басейн не може. Няма да е лято …

Дейността е по избор. Ходим сутрин от 09:30 (да няма тълпи) до 13:00 часа (когато напича ужасно) и се прибираме на хладно и то с влакчето в парка. Има спасители, поне 2ма от нашите служители и забраняваме скачането във водата.

(през 2023 посещавахме различни басейни – к-с Локомотив, Crazy Pool (с.Красен) и др., но к-с НОРД е най-удачен вариант. Стискаме палци да отворят до лятото)

🏖️ Спортен лагер Чавдар – Обзор (допълнително записване, по избор)

Лятото е време за море. Избрахме за нашите цели Спортен Лагер Чавдар-Обзор, защото е на брега на морето предлага много добри условия – базата е обновена, има басейн, игрища и детски площадки. През Лято_2023 направихме пилотен опит с Лора Атанасова и спортен лагер за лекоатлетите й. Тази година – с децата от Лятната занималня.

И защото много от вас няма да пуснат децата си сами, то може да дойдете и вие – ще сте част от Спортен лагер с деца, но ще имате и време за отдих и развлечение. И все пак ще може да разчитаме на още 1 възрастен, който да се включи ако е необходимо.

Жестомимичен език

Жестомимичен език (с Радина Лишева) – това е език, при който общуването се извършва с помощта на жестове и чрез езика на тялото, без да се разчита на звукови символи. Известен е като езика на глухите. Неговото изучаване може да бъде забавно и вълнуващо – това е алтернативна форма на комуникация, която им позволява да изразяват себе си. Таен език, който ги прави специални, който могат да използват само помежду си – само по себе си това усещане е уникално.
Освен това той ги учи на ценни социални умения, повишава самочувствието им и им помага да станат по-независими. Нямаме за цел децата да научат този език завинаги, приемаме го повече като театрално представление, на което децата играят като говорят помежду си … и да се забавляват. Нямаме сценарии, по определена последователност и програма се учат основни изрази и думи, след което децата правят диалози помежду си.

Калиграфия и китайски език

🈂️🈷️🈶🈳Калиграфия и китайски език (с Радина Лишева) – Обучението по китайски език е с цел децата да разберат частица от източната философия, по какво се различава тяхната азбука от нашата и да се забавляват. Не очаквайте да говорят или да пишат на китайски, макар че преподавателят ни по китайски език Радина Лишева може да ги подготви. Целта на това обучение е разширяване на детския кръгозор относно една друга култура, съвсем различна от нашата. Правим го, защото в тази възраст децата са готови да приемат непознатото, да се впуснат без задръжки и да навлязат в дебрите на източната философия без стереотипите на възрастните. А самата програма, информацията като цло им се поднася под формата на забавна игра. Провокираме ги да търсят логиката в отделните йероглифи и тяхното съставяне и така те реално изучават чуждия език.

🧘‍♂️ Йога за деца

Йога за деца – Децата са пластични, възрастните губят тези умения с времето. За едно дете упражненията по йога са естествени, често дори е стряскащо какво могат да направят почти без подготовка. Като включихме тази дейност в нашата Лятна знаималня имахме за цел да запазим именно тази им пластичност, защото децата прекарват все по-мако време във фиизческа активност. Тук искаме да поясним, че чрез йогата концентрираме усилия в запазване пластичността на децата чрез физически упражнения, както и във възпитание на дисциплинираност и отговорност, не залитаме в изучаване на източна философия.

Занимателни работилници

Занимателни работилници – Следобедната работилничка в нашата Лятна занималня има широк спектър от дейности: изрязване, оцветяване, залепяне, апликиране, моделиране, рисуване с моливи, с бои, с пръсти, работа с декоративни материали. За направата на различните модели се използват: листи, хартия, картон, платове, копчета, мъниста, дървени материали, материали от пластмаса, бобови култури и др.
Тези творчески занимания подпомагат развитието на фината моторика у децата, учи ги на последователност, концентрация, търпеливост. Развива въображението и пространствената ориентираност. А резултатите са повече от прекрасни – щастливи деца, които развълнувано показват на родителите си какво са изработили.

🎥Кино

Петък следобед е време за почивка – особено след басейн, децата са уморени. Често правим тези прожекции – разполагаме с голям екран и последно поколение лазерен проектор – няма нужда да ходим в МОЛ-а за филми – при нас имаме условия.

Правила в Лятна занималня:

📵 Забранено за телефони – могат да носят устройства, но не и да ги използват за игри и социални мрежи.

😖 Уважание към околните – не може да се удря, рита, хапе или наранява друго дете. Не търпим обиди, заплахи и закани – ако дете представлява заплаха за останалите деца, то участието му ще бъде прекратено.

Граници и правила – всяко дете трябва да има граници кое е позволено, кое – не е. Тези навици се изграждат другаде и ние може само да покажем на децата какви са правилата при нас. Ако едно дете не желае да спазва тези правила и не знае границите на позволеното, то участието му ще бъде прекратено

📖 Учебна дейност – да, лято е. Децата трябва да почиват. Градът ни е разполага със стотици занимални, където децата се отглеждат. При нас се учи. Деца, които отказват да присъстват в час, обикновено пречат на останалите

❗❗❗ Може да прекратим участието на дете ако преценим, че не може осигурим неговата, както и безопасността на останалите деца. Ако има предплатена сума – парите ще бъдат върнати, за това плащането не е гаранция за посещения ❗❗❗