Email адрес

ragina@ragina.net

Телефон

0886797112

БългарскиEnglishRomână
by Transposh - translation plugin for wordpress

Лятна Занималня за деца от 4г. до 4-ти клас

Лятна занималня се организира като част от дейностите на Учебен Център Рагина и се провежда на територията на Детска Школа Sky Kids (бул.“Цар Фердинанд“2, ет.1 – зад Халите).

Целите на Лятна занималня е да не се допусне децата да забравят наученото и да попълнят пропуските от годината. За да е още по-интересно – всяка година каним в нашата Лятна занималня гост-лектори, които да разнообразят дейностите ни с допълнителни проекти и занятия

В същото време, не забравяме, че лятото е време за почивка на децата. Те имат нужда от игри, да лудуват, да тичат и “да бъдат деца”. Затова сутрините, когато е все още хладно, децата тренират Лека атлетика на Градски Стадион, играят в парковете на Народна топка или футбол, играят на площадката на Кея, обикалят забележителностите или са на басейн. Именно този баланс между игра и учене кара децата да се чувстват щастливи и дори да забравят за момент за телефоните (може да носят и ползват само за връзка с родители)

Ако имате нужда от повече информация или желаете да ни посетите и видите нашата база:

лятна занималня - деца играят на фрната в центъра на Русе

Кратко описание на дейностите от Лятна Занималня

Лятна занималня се организира в периода от 02.Юни до 15.Септември. Записванията започват от началото на м.Април и ще продължат до запълване на бройката. Занятията се провеждат на адрес: гр.Русе, бул.”Фердинанд”2, ет.1. Прием от 07:30 до 17:30 часа, като в дните за Лека атлетика – приема е директно на Градски Стадион Русе. 

Заплащането е на седмична база – плаща се само за заявените за посещения дни. Няма месечни такси или задължително присъствие – приемът е седмица за седмица и е до запълване на оптималната бройка деца.

Дейностите и вида на занятията се определят за седмица, като се търси баланс между игра и учебна дейност. И през тази учебна година очакваме да се включат гост-учители, които да направят и това лято незабравимо. Най-общото разпределение е:

  • Сутрин е времето за активности на открито, като предлагаме на децата различни занимания: игри в парка, лека атлетика, йога, басейн, посещение на забележителности.
  • На обяд е времето за хранене, почивка, четене на задължителна литература и тихи игри.
  • Следобед е времето за учене – английски, математика, български език, диктовки. Следват допълнителните занимания като работилница, жестомимичен език, калиграфия, китайски език, кино и други. Изключение от правилото са само посещенията в Библиотеката, които винаги са следобед.
  • Привечер извеждаме децата в парковата алея, откъдето се прибират от родителите.
През м.Май ще обявим и новите дейностие за Лято_2023. За сега само ще споделим, че работим по една стара наша мечта – да върнем децата сред природата, да отидат отново на село. Целта ни е да ги отделим поне за малко от виртуалната реалност, в която са потопени и да ги изправим пред непознати за тях предизвикателства от детството, което ние имахме.
 

Цени за Лятна Занималня - Лято_2023

No:Описание на услугатаЦена на посещение, лв
1.Целодневно посещение на Лятна занимания 202318.00лв
2.Полудневно посещение на Лятна занималня 202310.00лв сутрин и 12.00лв следобед
3.Занятия по английски език, математика, български, различни по сложност диктовки и работилници, занимания по жестомимичен език, китайски, калиграфиявкл. в цената
4.Лека атлетика с треньор на ЛАСК Локомотив - Лора Атанасова4.00лв за посещение
5.Посещение на басейн, с вкл. транспорт, застраховка и входна таксаОчаквайте скоро!
6. Посещение и дейности в Регионална Библиотека Любен КаравеловОчаквайте скоро!
7.Занимания по йога за децаОчаквайте скоро!
8. Храна, вкл. тристепенно меню за обяд и плод/десерт за следобедна закускаОчаквайте скоро!
9.ЕкскурзииОчаквайте скоро!
10.ДругиОчаквайте скоро!

Дейностите по-долу са от предни години. За настоящата лятна занималня се очаква да има нови дейности, които да заменят вече съществуващите. Следете страницата ни за повече информация

Курс по английски

Английски език по време на Лятна занималня

Нашата школа е специализирана в преподаването на английски език за деца. Това е основната ни сила, защото:
- разполагаме с преподавателите
- отработили сме техниката и методологията
- работим с желание и удоволствие
- можем да го правим


Занятията са поне два пъти седмично, като децата се разделят в подходящи възрастови групи. Целта е да поддържат нивото си и да запълнят пропуски от учебната година. Ние им предлагаме комбинация от теми, които нямат връзка помежду си и нямат строга последователност, но са важни и значими. По този начин се избягва натрупването на непознат материал, в случай на отсъствие на детето от занималня. Преповтарянето на темите в различно време спомага както за преговор и запълване на пропуски, така и за затвърждаване на знанията.

лека атлетика

Лека атлетика

Два пъти седмично децата тренират лека атлетика към ЛАСК Локомотив - Русе. Тренировките са специално съобразени с натоварването на децата, но и са достатъчно тежки, за да се уморят. В края на лятото резултатите са на лице – голяма част от децата продължават като състезатели към клуба. Освен на физическа подготовка, децата се учат на дисциплина, работа в екип, целеустременост, концентрация и самоконтрол. Набляга се на придобиването на двигателни умения, усъвършенстване на бягането, скачане, упражнения за правилна стойка, запознаване с различни видове спорт, изграждане на отношение към двигателната активност и към спорта като цяло.

Тук може да видите повече инфо за Лора Атанасова и ЛАСК Локомотив Русе: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063792092870

лято_библиотеката

Посещения на Библиотеката

Два пъти седмично децата посещават Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе (https://www.libruse.bg/about). Там е времето, в което госпожите ги запознават с различни произведения, съобразени с тяхната възраст. Те са тези, които четат, децата слушат, а след това отговарят на въпроси върху прочетеното и правят ателие (рисунка) по разискваната тема.
Изключително много държим на посещенията в библиотеката, защото чрез тях:
- се възпитава у децата любов към кнгата;
- научават се да уважават дома на книгата;
- работи се върху поведението им в институция;
- научават се да си взимат книжки и да ги връщат в срок;
- развива се концентрацията им;
- отработва се техниката четене с разбиране;
- провокира се въображението им; стимулира се изразяването им чрез рисунки;
- и най-важното – емоцията там, в Детски отдел на РБЛК, е различна, особено за тези деца, които влизат за първи път в библиотеката. Влезли веднъж, те не искат да си тръгват!

Четене за задължителната литература

По време на обедната почивка, преди времето за тихите игри, децата се отделят на спокойствие за четене на любими книги или задължителна литература. За да не заспиват, правим това четене организирано. Всички се изреждат да четат на глас отделен пасаж от собствената си книга, а най-малките само слушат.
работа в час

Занятия по обща подготовка

Децата са в лятна ваканция, но въпреки това се нуждаят от регулярни упражнения, за да поддържат знанията си - да преговорят позабравен материал, да наваксат пропуснатото, да затвърдят. Затова в Лятната занималня отделяме по две занятия седмично за основните предмети Математика, Български език, Околен свят.

- Математика - работните листи се състоят от различни по вид задачи за преговор, усвояване и затвърждаване на училищния материал. Чрез тях децата поддръжат нивото си, развиват логическото си мислене, припомнят позабравени методи за решаване на задачи.
- Български език - работните листи се състоят от различни по вид задачи за преговор, усвояване и затвърждаване на училищния материал. Обръща се внимание на правопис, правоговор, пунктуация.
- Диктовка - Диктовката е един от най-ефективните методи както за преговор на знанията по български език – основни граматически правила, така и за подобряване на краснописа, концентрацията и дисциплината. Чрез нея се затвържадават правилата и децата запомнят правописните форми на думите, както и начините за проверка. Освен това се подобрява и слуховата им памет, тъй като диктовката изисква от децата да слушат внимателно и да записват бързо. Укрепва се и писмената комуникация, като се създават умения за изразяване на мислите в писмена форма. И не на последно място обръщаме сериозно внимание на краснописа, като правилото е: „Пишем правилно и красиво!“.
- Околен свят - Често разнообразяваме часовете с родинознание и се опитваме да ги запалим по история; да покажем, че биологията може да е интересна или че химията е навсякъде около нас.

йога за деца

Йога за деца

Йогата за деца се провежда на открито два пъти седмично.
Какво представлява йогата за деца? Децата са пластични, възрастните губят тези умения с времето. За едно дете упражненията по йога са естествени, често дори е стряскащо какво могат да направят почти без подготовка. Като включихме тази дейност в нашата Лятна знаималня имахме за цел да запазим именно тази им пластичност, защото децата прекарват все по-мако време във фиизческа активност. Тук искаме да поясним, че чрез йогата концентрираме усилия в запазване пластичността на децата чрез физически упражнения, както и във възпитание на дисциплинираност и отговорност, не залитаме в изучаване на източна философия.

работилница

Занимателни работилници

Почти всеки ден децата изработват нещо с ръцете си. Следобедната работилничка в нашата Лятна занималня има широк спектър от дейности: изрязване, оцветяване, залепяне, апликиране, моделиране, рисуване с моливи, с бои, с пръсти, работа с декоративни материали. За направата на различните модели се използват: листи, хартия, картон, платове, копчета, мъниста, дървени материали, материали от пластмаса, бобови култури и др.

Тези творчески занимания подпомагат развитието на фината моторика у децата, учи ги на последователност, концентрация, търпеливост. Развива въображението и пространствената ориентираност. А резултатите са повече от прекрасни – щастливи деца, които развълнувано показват на родителите си какво са изработили

жестонимочен

Жестомимичен език

Благодарим на Радина Лишева – нейна е основната идея, тя изпълни и цялата процедура по организиране и провеждане на занятията на този пилотен курс през 2022

Наблюденията ни от провеждане на занятията в Лятната занималня: Децата чакаха с ентусиазъм всеки час и искаха да научат възможно повече. Доставяше им удоволствие да покажат какво са научили и дори и след часовете продължаваха да се упражняват. Често родителите се „оплакваха“, че децата ги „тормозят“ и вкъщи, като продължават обучението и върху тях. Отлично, прекрасно начинание, което искаме да продължи и за в бъдеще.

Какво е жестомимичен език и защо смятаме, че тези занятия са полезни за децата?
Това е език, при който общуването се извършва с помощта на жестове и чрез езика на тялото, без да се разчита на звукови символи. Известен е като езика на глухите. Неговото изучаване може да бъде забавно и вълнуващо - това е алтернативна форма на комуникация, която им позволява да изразяват себе си. Таен език, който ги прави специални, който могат да използват само помежду си - само по себе си това усещане е уникално.
Освен това той ги учи на ценни социални умения, повишава самочувствието им и им помага да станат по-независими. Нямаме за цел децата да научат този език завинаги, приемаме го повече като театрално представление, на което децата играят като говорят помежду си ... и да се забавляват. Нямаме сценарии, по определена последователност и програма се учат основни изрази и думи, след което децата правят диалози помежду си.

басейн

Посещения на басейн

Това е любимото занимание на всяко дете. В началото на месец юни времето още е студено, но от месец юли поне веднъж седмично сме на к-с „Норд“. Сутрин отиваме в 10:00, децата лудуват във водата до към 13:00, след което се прибираме с атракционното влакче в парка.
Има ли рискове?
Да, има, но не от удавяне, а по-скоро от падане, подхлъзване или сблъсък. Основните принципи, които следваме, за да осигуром безопастността на децата в нашата Лятна занималня, са:
- Винаги има поне двама възпитатели, които постоянно следят децата. Отделно са спасителите от басейна.
- Водим ги сутрин, защото тогава напливът е по-малък, следобед става пренаселено.
- Скачането във водата е забранено - това е основната причина за подхлъзване и нараняване, защото повърхността около басейна винаги е мокра и хлъзгава.
- За да избегнем алергични реакции към слънце и от химикалите във водата, децата са на басейн до обяд. Преди тръгване се измиват с чиста вода и се преобличат

китайски

Калиграфия и китайски език

Още една дейност на гост-лектор Радина Лишева, която направи нашата Лятна занималня едно по-различно място. Обучението по китайски език е с цел децата да разберат частица от източната философия, по какво се различава тяхната азбука от нашата и да се забавляват. Не очаквайте да говорят или да пишат на китайски, макар че преподавателят ни по китайски език Радина Лишева може да ги подготви. Целта на това обучение е разширяване на детския кръгозор относно една друга култура, съвсем различна от нашата. Правим го, защото в тази възраст децата са готови да приемат непознатото, да се впуснат без задръжки и да навлязат в дебрите на източната философия без стереотипите на възрастните. А самата програма, информацията като цло им се поднася под формата на забавна игра. Провокираме ги да търсят логиката в отделните йероглифи и тяхното съставяне и така те реално изучават чуждия език.

лятна занималня - деца играят на фрната в центъра на Русе

Посещения на музеи и екскурзии

Всяка година организираме посещения до различните музеи в града – Музеят на транспорта, Природонаучният музей, Къщата на Калиопа. Повечето деца са ги посещавали вече десетки пъти – дали от училище, дали от предходни години, и в някаква степен им е омръзнало. Затова подбираме моментите и свързваме посещението с дадено събитие или ако има нещо ново или различно, което да предизвика техния интерес. Освен това организираме излети в долината на р. Русенски Лом, х. Минзухар, селски читалища и събития. Сътрудничим си ТД „Приста“, с инструктори от „Номадия“, БЧК и др.

парка

Сутрешни свободни игри в паркове

В дните, когато няма тренировки или басейн, водим децата в парка зад Пантеона, или на кея, на центъра, или на Вазата. Провеждат се игри: футбол, народна топка, федербал, играят на пързалките или просто оставяме децата по-свободни, да се събират на групи по интереси.

Понякога им правим състезателни игри, щафетни игри, игри с препятствия – игри, развиващи координация, внимание, ловкост, съобразителност, бягане, отскокливост, равновесно ходене, реакция при сигнал, екипна работа, работа по двойки. Често се случва да събираме децата с децата от други занимални и да правим турнири помежду им.

кино

Кино по време на Лятна занималня

Преди водехме децата на кино в МОЛ Русе. Заради логистиката си го позволявахме веднъж месечно. Сега го правим по-често – не всяка Лятна занималня може да се похвали с лазерни проектори от последно поколение, както и със специални интерактивни екрани. Затова сега за нас не е проблем да направим кино. Обикновено тези дни са петъците следобед, като им предлагаме богато разнообразие от филми от различни жанрове: анимация, научно-популярни, комедии и др.

Лятна занималня - Забранено за телефони

Използване на телефони в Лятна занималня

Политиката ни относно телефоните в Лятна занималня е следната – разрешени са дотолкова, доколкото е необходимо за провеждане на разговор. Иначе телефоните са забранени. Не се позволяват игри, не е позволено да гледат каквото и да било на мобилните си устройства. Децата вече са свикнали и си знаят, че телефоните стоят в чантите и винаги на звук, за да чуят, ако ги търси родител.
Случвало се е родители да отписват деца от нас, защото не позволяваме да си играят на устойствата. Това, разбира се, не може да ни повлияе, защото всеки родител сам определя приоритетите за своето дете. Нашият приоритет е децата да получат необходимата подготовка за идната учебна година, да творят, да спортуват и да се забавляват. За целта сме се погрижили да са ангажирани с достатъчно занимания тук в реалния сват, а не във виртуалния. Затова продължаваме да действаме на принципа: „БЕЗ ТЕЛЕФОНИ!“.

Feature 3

Feature 4

Разгледайте всички наши обучения

И се запишете сега!

Имате въпроси?

Свържете се с нас!