Преди да се запишете:

 • Не си гарантирате участие със заплащане на такса – ако детето бие, наранява или обижда други деца; отказва да участва в дейностите или преценим, че не може да гарантираме на 100% неговата, както и сигурността на останалите деца, то ще прекратим участието в Лятна занималня.
 • Снимки и клипчета от дейността ни ще се публикуват в сайта или фейбук страницата ни. Ако не сте съгласни – по-добре потърсете друга занималня. Имаме горчив опит от предни години… Никога не сме злоупотребявали с това, може да ни имате доверие.
 • Може да предплащате на вноски дължимата сума.
 • Имате право да прекратите участие по всяко време. Тогава ще преизчислим посещенията и ще върнем надвнесените суми.
 • Основния канал за комуникация е Viber – всички записани родители ще бъдете поканени в група за Лято_2024. Там ще пускаме основна информация за дейността ни, снимки и коментари. Моля, не спамете групата излишно – ако имате въпроси, то използвайте лични съобщения.

Как да се запишете:

Местата са ограничени – разполагаме с 3 зали и не може да приемаме неограничени бройки. Също така, около 20% ще бъдат записани за цялото лято, останалите ще бъдат на месечни/седмични такси. Еднодневни посещения ще обявяваме, ако има свободни места.

От 15.04 до 21.04 пишете на лично съобщение през Viber за желанието ви за посещенията. Нека да има начална дата и вид записвания. След тази дата не гарантираме, че мястото ви няма да бъде заето. Ако все още се двоумите – свържете се с нас и ни уведомете.

(Пример: детето ХХХ ще посещава 1 месец (от 10.06 до 10.07). Остатъкът от м.Юли ще прекъснем и и през м.Август се записваме само за втората седмица) Тогава ние ще Ви запишем за 1 месец + 1 седмица.

Същинското записване ще стане след 22.04, когато всеки родител трябва да попълни Заявление (по образец) и да плати стартова такса от 50 лв.(може и по банка).

На първото си посещение всяко дете ще получи Starter Pack (шапка, раница и др.). Очаквайте повече инфо как точно ще става това в групата ни.

Накратко за програмата за ЛЯТО_2024:

Сутрините са за дейности за открито, а следобедите са за учене в школата. Изключения ще има, в зависимост от организацията на проектите ни за това лято.


Приемът е сутрин от 07:30 до 09:00. В дните на Лека атлетика децата се приемат директно на Градски стадион, а през останалите дни – прием на Фердинанд (зад Халите). Може да доведете детето и по-късно, но тогава ни попитайте къде са децата.


В 09:00 излизаме от школата (в дните с Лека атлетика – тренировката е до 10:00 часа) и пускаме децата да играят свободно или им организираме игри. Гледаме да са на сянка, да има вода и тоалетна наблизо (на Кея, зад Пантеона, Вазата, на Операта или другаде).

(Изключение са сряда и петък, когато ще има алтернативни занимания и посещения)


По обед се прибираме в школата. Оставяме децата да се измият, да си отдъхнат и обядват. Следват тихи игри до 13:30 и сядат/лягат на матраци и четат задължителната си литература. Някои заспиват, но в това не виждаме нищо лошо.


От 14:30 започва учебната дейност. Залагаме на следните основни предмети:

 • БЕЛ – диктовки, преразказ, граматика, четене с разбиране, бягащи диктовки. Различни активности всеки ден.
 • Математика – текстови задачи, графична диктовка, смятане и преговор на материала
 • МетаЧетене – Меморика и Либерика – авторска програма за развитие на образното мислене и систематизиране на информацията у децата, както и развиване скоростта им на четене.
 • Ментална аритметика – техника на базата на устни аритметични изчисления, която позволява да се развие максимална скорост на възприемане и обработка на информация.
 • Английски език – обучение на електронни дъски в игрови формат, с цел преговор и запълване на празнини от учебната година. Ученето на английски може да бъде забавно и нашата цел е именно това – да накараме децата да учат езика с удоволствие.

(децата се разделят на 3 групи и провеждат занятията в 3 зали, като се сменят последователно. Темите са съобразени с възрастта им, като планираме х2 занятия седмично от всяка дисциплина)


След 16:00 часа обикновено извеждаме децата в алеята към х-л Рига, откъдето може да си ги приберете до 17:30.


Особени дни ще са петъците – нека да са празник за децата:

 • Сутрин ще има басейн (по желание, от м.Юли, до обяд) или Еднодневни екскурзии (по желание, от м.Юли). Останалите в школата деца ще са на площадка.
 • Планираме да имат за храна пица, дюнер … JunkFood. По желание ще е, но препоръчвам всички да се включат, за да няма тъжни лица. Все още обмисляме как да се случат нещата с храната.
 • Няма да има учебна дейност следобедите – вместо това ще има кино или работилници. Особено след басейн – тогава децата са преуморени и ги оставяме да почиват.

Проекти за ЛЯТО_2024

проект ЛЕКА АТЛЕТИКА – ВТО и ЧЕТ от 09:00-10:15 децата ще тренират на Градски стадион. Дейността ни е за 4-та година и е една от емблематичните за нашата школа. Държим децата да тренират. Натоварването е съобразено и тренировките ще се усложняват постепенно.

Проект “Опознай професията на… ” – още една дейностите, с които се гордеем – децата посещават интересни обекти, като имат възможност да се докоснат до работата на мечтани за всяко дете професии. През Лято_2023 посетихме СПБР (Пожарната), ОДна МВР (Полицията), Регионален ТВ Център Русе, мина на Скални Материали, локомотивите на Булмаркет. За тази година ще повторим част от нещата, нека новите неща да са изненада. За цялото лято планираме 6-8 посещения.

— Дейности в Регинална Библиотека Любен Каравелов – за Лято_2024 запазихме 4 теми на работилници в Детски отдел (Финанси, Космос, Технологии, Билки и традиции). Дейностите са външни за нашата организация, децата ще се предават на служители на Детски отдел на Рег.Библиотека. Планираме да се случват в сряда.

— Опознай миналото чрез дейности в Народни читалища – от миналата година си партнираме с Народно Читалище Стефан Караджа 1908. Ще продължим с традицията – планираме специална програма за Еньовден, отделно за старите оръжия, инструменти и др. Търсим и още идеи и партньорства.

— Проект Тематични Работилници – не просто петъчни занимания с апликиране, а програми за обучение, които да обогатят децата. Ето някои от темите, по които работим в момента:

 • ЗАПОЗНАВАНЕ С МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ
 • ИЗУЧАВАНЕ НА ГЛАГОЛИЦА
 • ИЗРАБОТВАНЕ НА ШЕВИЦИ
 • ВИРТУАЛНИ РАЗХОДКИ – история, човек и природа, география

— Преживелищни приключения – през м.Юни ще редуваме 15-20 деца, които ще имат целодневни активности в местността Саджака над Басарбовския манастир. Мястото се намира в каньона на р.Русенски Лом и е особено атрактивно за дейности на открито. Това е външен проект, като водещата организация е Фондация Шарени Лица и нейни инструктори. Децата ще придобият умения за работа в екип, ще изгладят взаимоотношения и ще се научат да обичат и използват природата, без да оставят последствия. Повече инфо ТУК

Графикът на дейностите по месеци не е финален, възможни са промени. За м.Август и м.Септ. очакваме потвърждение на дейностите:

ПРОГРАМА ЗА М.ЮНИ.2024

— Всяка сутрин в 09:00 часа група от 15-20 деца ще заминават за местност Саджака (над Басарбовския манастир), където инструктори от Фондация Шарени Лица ще работят с тях. Подробности за програмата може да видите ТУК . Групите ще се сменят всеки понеделник, като желанието ни е всички деца да преминат обучението. Този проект важи само за м.Юни. Не се доплащат суми.

— Всеки ВТО и ЧЕТ от 09:00 започват тренировките по Лека атлетика към ЛАСК Локомотив. Прием директно на Стадиона, не се доплаща за посещение.

— Сряда е ден за Проекти (всички такси за вход, транспорт и допълнителни разходи са включени в цената):

 • на 05.06 в 09:00 часа тръгваме с всички деца за Библиотеката, където предаваме част от децата на Детски отдел към Регионална Библиотека Любен Каравелов. Запазени от нас за ЛЯТО_2024 са 4 работилници: Финанси, Космос, Технологии, Билки и традиции. Нека последователността на темите я изберат те.
 • на 12.06 в 09:00 часа ще тръгнем за посещение по Проект: “Опознай професията на… “. Нека запазим мястото на посещението в тайна за сега. Имаме си причините (и горчив опит) да не се хвалим много рано с тези неща…
 • 19.06 – повтаряме дейностите от 05.06 в Регионална Библиотека Любен Каравелов с оставащите деца, които не са успели да влязат на работилниците (повторение). Останалите деца се забавляват в парка пред Библиотеката.
 • на 26.06 – няма да е точно на Еньовден, но в 09:00 часа тръгваме за Народно Читалище Стефан Караджа 1908, където нашите домакини ще подготвят интересна програма, свързана с този празник.

Програма за м.Юни.2024

ПОНВТОСРЯЧЕТПЕТ
от 07:30ПРИЕМ (Фердинанд)ПРИЕМ (Градски стадион)ПРИЕМ (Фердинанд)ПРИЕМ (Градски стадион)ПРИЕМ (Фердинанд)
от 09:00ЛЕКА АТЛЕТИКАПРОЕКТИЛЕКА АТЛЕТИКА
от 10:30
до 14:30
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
14:30* АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
* МЕМОРИКА
* БЕЛ
* БЕЛ
* МАТЕМАТИКА
* МЕНТ.АРИТМ.
* АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
* МЕМОРИКА
* БЕЛ
* БЕЛ
* МАТЕМАТИКА
* МЕНТ.АРИТМ.
* РАБОТИЛНИЦИ
до 17:30Игри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращане
------------------------
09:00-17:30ПРЕЖИВЕЛИЩНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ Х5 дни, 15 деца цялата седмицагрупите ще се сменят всеки понеделник
ПРОГРАМА ЗА М.ЮЛИ.2024

В процес на уточнаване на датите. Ще запазим основата, важни са следните неща:

 • Лагер (по избор) от 01.07 в Спортен лагер Чавдар, Обзор (в процес на проучване сме – може да сменим локацията)
 • Проекти в сряда – 2 посещения на Библиотеката и 2 професии и 1 читалище
  • на 03.07 – Регионална Библиотека Любен Каравелов
  • на 10.07 – Опознай професията на …
  • на 17.07 – Регионална Библиотека Любен Каравелов (повторение)
  • на 24.07 – Читалище Стефан Караджа – оръжия, инструменти от миналото
  • на 31.07 – Опознай професията на…
 • Учебната дейност следобедите – остава без промяна
 • Петъците:
  • Басейн (по избор) – нека видим до къде ще са с к-с НОРД. Дано успеят, заявили са, че ще са готови до тогава
  • Екскурзия (по избор) – с.Екзарх Йосиф беше прекрасно преживяване. Ще опитаме да повторим или ще потърсим ново място
  • Преживелищни приключения (по избор) – нека мине пилотния проект в местност Саджака през м.Юни и ще помислим какво да предложим. Иска ни се да направим палатков лагер, но още е рано за това.
  • Работилници – поне 2 занятия

Програма за м.Юли.2024

ПОНВТОСРЯЧЕТПЕТ
от 07:30ПРИЕМ (Фердинанд)ПРИЕМ (Градски стадион)ПРИЕМ (Фердинанд)ПРИЕМ (Градски стадион)ПРИЕМ (Фердинанд)
от 09:00ЛЕКА АТЛЕТИКАПРОЕКТИЛЕКА АТЛЕТИКА
от 10:30
до 14:30
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
14:30* АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
* МЕМОРИКА
* БЕЛ
* БЕЛ
* МАТЕМАТИКА
* МЕНТ.АРИТМ.
* АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
* МЕМОРИКА
* БЕЛ
* БЕЛ
* МАТЕМАТИКА
* МЕНТ.АРИТМ.
* РАБОТИЛНИЦИ
до 17:30Игри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращане
------------------------
ПРОГРАМА ЗА М.АВГУСТ.2024

Очаквайте скоро…

(програмата ще е подобна на м.Юли, ще комбинираме игри навън с учебна дейност. Всяка сряда имаме проект – Библиотека или Професия. В петъците ще има басейн, работилница или екскурзия)

Програма за м.Август.2024

ПОНВТОСРЯЧЕТПЕТ
от 07:30ПРИЕМ (Фердинанд)ПРИЕМ (Градски стадион)ПРИЕМ (Фердинанд)ПРИЕМ (Градски стадион)ПРИЕМ (Фердинанд)
от 09:00ЛЕКА АТЛЕТИКАПРОЕКТИЛЕКА АТЛЕТИКА
от 10:30
до 14:30
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
Игри на открито
Обяд и почивка
Четене на книги
14:30* АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
* МЕМОРИКА
* БЕЛ
* БЕЛ
* МАТЕМАТИКА
* МЕНТ.АРИТМ.
* АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
* МЕМОРИКА
* БЕЛ
* БЕЛ
* МАТЕМАТИКА
* МЕНТ.АРИТМ.
* РАБОТИЛНИЦИ
до 17:30Игри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращанеИгри и изпращане
------------------------
ПРОГРАМА ЗА М.СЕПТЕМВРИ.2024

Очаквайте скоро…

(Ще наблегнем на подготовката за училище. Децата трябва да влизат в ритъм, за да са готови за 15.09)