Уважаеми Родители,

Тук ще напиша основната информация, свързана със старта на ЛЯТО_2024. Ако имате въпроси – винаги може звъннете на +359877699125 или да пишете на Viber.

На този етап всеки от вас трябва да е подал график за посещения на детето му. Съобразно с това е изчислена и такса, която дължи. Допълнително се начислили такса от 50 лв. (която нарекохме starter pack – раница, шапка, учебно помагало, застраховки и др.). Може да плащате на вноски, като предплащайте сумата за идващия месец.

Начини за плащане:

 • на място в занималнята – обикновено следобед (при вземане на децата), защото сутрините са натоварени.
 • по банка, сметка BG21PRCB92301050471701, Езиков Център Скай ЕООД, моля пишете ЛЯТО2024 и име на детето

Необходими документи:

Намалихме документацията до: Заявление за записване на Лятна занималня и Декларация към Шарени лица за участие в Преживелищни приключения (те, като външна организация, искат отделен документ за всяко дете). На първото посещение на детето донесете попълнени двата формуляра. Ако сте ги забравили в къщи – поискайте бланки от нас и го направете на място:

Заявление за записване ЛЯТО_2024

Декларация Преживелищни приключения

Как ще делим децата:

По бройките на децата се оформят следните групи (по класове):

 • предучилищна група (0), след 1-ви клас (1.1 и 1.2), след 2-ри клас (2), след 3-клас (3), 4-ти и 5-ти клас (4)

Относно храненето в занималнята:

Фирмата, която позлваме от няколко години, е Деливъри (ДЕЛИВЪРИ МЕНИДЖМЪНТ ООД) – доволни сме от тях като качество и отношение, работи се лесно и са коректни. И най-най-важното – документно са ИЗРЯДНИ.

Поръчвате храна само по желание – цената е 5.50 лв, като може да избирате дни, в които искате да осигурим храна. Как става това? Всяка седмица ще пускам във Viber групата меню и вие (на лично съобщение) пишете в кои дни да имате храна.

Храната включва основно (за обяд) и следобедна закуска, която търсим да е по-силна (предни години поръчвахме плод, но не им стигаше). Не можем да си избираме нещата на 100%, но гледаме да няма риба, яхнии и др. и се споразумяваме някак с фирмата.

Ако не желаете храна – сложете кутия с храна за детето и я надпишете. Имаме хладилник, където да я съхраним, но след това нямаме микровълнова, където да я претоплим. Имайте предвид и дните за Лека атлетика – тогава има прием директно на Стадиона, децата ще се приберат чак на обяд и да не стане някоя беля… избягвайте супи и течна храна, кутийте да са читави.

Независимо дали имате поръчана храна или ще сложите на детето си от вкъщи, препоръчвам да сложите и нещо допълнително за хапване. Колко и каква – с времето ще прецените. Аз правя сандвичи за моите деца, които са отделно от кетъринга им.

Какво е необходимо да осигурите за детето:

 • Вътрешни обувки/чехли или друго, с което детето ще е в занималнята. Да не са тежки обувки, избягвайте белите чорапи , сами се сетете защо… Моите деца са по джапанки – по ваш избор е.
 • Раничката и шапките ще получите като дойдете за първи път. Ще надпишем шапките (решихме да е с маркер, някъде от вътрешната страна), а на раничките ще има текстилен етикет, графиран с лазер – гарантират, че ще е вечен (във вида АНДРЕЙ М. тел.на родител: 0886 797 112)
 • Шише с вода. В занималнята НЯМА диспенсъри за вода, ползват се чешмите, навън – също.
 • Суха храна в раницата – добре е да сложите нещичко, вие си преценете какво и колко.
 • Средство против комари и слънцезащита – по избор. Ние нямаме право да ги пръскаме с нищо, така че сложете нещо – особено м.Юни си има комари, а и кърлежи…
 • Резервна тениска, тънка дрешка с дълъг ръкав – през м.Юни има хладни сутрини, така че обличайте децата сутрините. За Леката атлетика няма специални изисквания за екипи, но нека не са по джапанки, за да не се контузят.

(за Преживелищните приключения има други изисквания, които може да видите: ТУК)

Старт на Лятна занималня ЛЯТО_2024:

ПОНЕДЕЛНИК, 03.06.

Прием от 07:30 на бул.Фердинанд, но ще има наш служител малко по-рано (07:15) до 09:00 часа. След това се разделяме на 2 групи деца:

 • децата със завършен Първи клас тръгват за Саджака за Преживелищни приключения. Цялата седмица ще са така. Тръгват обратно в 16:30, за да са до 17:00 часа на алеята към х-л Рига, от където да ги вземете.
 • останалите деца заминават на детската площадка на Кея. Връщат се на обяд, хапват, следва четене и почивка и от 14:00 часа започват учебни занятия. Първата седмица е времето децата да свикнат с обстановката, а ние да ги опознаем. Планираме БЕ граматика / работа с помагалата / ЧО и ЧП. Към 16:00 трябва да са закусили и слизат долу (на алеята към х-л Рига), откъдето може да ги вземете до 17:30.

(децата, които са след Първи клас, но не са на Саджака са си с останалите деца)

ВТОРНИК, 04.06.

 • Прием от 07:15 до 09:00 часа на Градски Стадиона (на Ялта, директно на пистата) за тренировки по Лека атлетика от 09:00 до 10:10. След това отиват на площадката зад Пантеона. Следобед ще учат АЕ/Диктовки, Математика и Ментална аритметика.
 • За всички деца след Първи клас – прием на бул.Фердианд (зад Халите, в Занималнята) за тръгване в 09:00 часа за Преживелищните приключения. Връщане по план в 17:00

СРЯДА, 05.06

Прием на всички деца на бул.Фердинанд от 07:15 до 09:00.

По план – едните деца отиват на Кея, след Първи клас – заминават за Преживелищни приключения до 17:00 часа.

Следобед – останалите в занималнята деца заминават за Регионална Библиотека Любен Каравелов, където Детския им отдел ще поемат група (или две групи – ще видим каква ще е организацията им) за Работилница на една от темите: Финанси, Космос, Технологии, Билки и традиции.

ЧЕТВЪРТЪК, 06.06

Повтаря се програмата от Вторника.

 • Прием от 07:15 до 09:00 часа на Градски Стадиона (на Ялта, директно на пистата) за тренировки по Лека атлетика от 09:00 до 10:10. След това отиват на площадката зад Пантеона. Следобед ще учат АЕ/Диктовки, Математика и Ментална аритметика.
 • За всички деца след първи клас – прием на бул.Фердианд (зад Халите, в Занималнята) за тръгване в 09:00 часа за Преживелищните приключения. Връщане по план в 17:00

ПЕТЪК, 07.06

Прием на всички деца на бул.Фердинанд от 07:15 до 09:00.

По план – едните деца отиват на Кея, след Първи клас – заминават за Преживелищни приключения до 17:00 часа.

Останалите деца в занималнята следобедите ще имат работилници и повече време за игри и забавление.

Преживелищни приключения – пояснения:

Желанието ни е децата да прекарват повече време сред природата и летата им да са предимно извън града. Правим това постепенно, като от миналата година стартира пилотен проект на Иво Минчев, който всеки петък водеше 12-15 деца на различни локации за пилотна програма за учене чрез преживяване в природата.

Тази година усложняваме нещата: Иво Минчев основа Фонадация Шарени лица и развива екип от експерти, който да поеме 5-дневна програма за приключения на открито. Повече информация за програмата и изикванията може да намерите ТУК. Моля, отделете малко време да прочетете идеята и изискванията им.

Успоредно с това, подготвихме и алтернативна програма и екип, като искаме да закараме втора група с деца на същите локации като Шарени лица. Водеща ще е инструктор Мария Бенова и Михаела Младенова ще е с децата. Програмата ще е по-лека, ще се залага на интересни за децата теми, свързани с билки, разходки и игри на открито, традиции и инструменти и т.н.

И двата проекта са пилотни – по резултатите ще преценим каква е по-удачната форма и как/дали да продължим и през останалите месеци.

Лично на мен ми харесват локациите, които сме избрали за момента:

 • Саджака си е красиво място – отдава бунгала под наем, има голям навес, къщи за гости и т.н. – скоро всички ще знаят това място – има потенциал, красиво е, липсват такива места за отдих сред природата.
 • хижа Здравец – не бях ходил на това място, но ми хареса. Чисто, поддържано, окосено, има сенки, навеси, красива гора и поляни. Иво Минчев иска да направи преход до х.Минзухар в гората. Струва ми се интересно и ще е завабно за децата.
 • парк Текето и местност Стълпище – имам резерви относно тези локации, защото не са толкова добре поддържани, както предните. И са с доста по-малко условия. За това са опции и ще преценим спрямо децата, прогнозата за времето и др.

Това е пилотен проект – ако нещо не е наред, прекратяваме веднага. Ако се притеснявате – нормално е. Аз също се притеснявам и гледам да сме подготвени за буря, жега, комари, студ, инциденти, ако ни нападна румънците и още 1000 неща (да не ви вкарвам моята параноя и на вас сега). Важното е да получавам от вас обратна връзка – наблюдавайте децата – дали тръгват за Саджака с интерес или са унили и уморени; дали разказват какво се е случило или са унили. Започваме с Първи клас, другата седмица планираме 2-ри клас (за Шарени Лица) и предучилищна (за Бенова)

Какви са крайните ми цели: освен програмата, която разбира се, че ще обогати децата, искам да продължим с излизанията сред природата до края на лятото. И за следващата година да имаме готовност да изнесем голяма част от дейностите на открито – пак да запазим учене, игри, приключения, но извън градската среда. Лято е все пак… И, открито не означава гори и скали, а места с условия, където лесно може да се впуснем в приключения, но и може да реагираме бързо в непредвидена ситуация.

Ето ако имате нужда и повече информация за Календар на дейностите за Лято_2024 с плановете ни за проекти и посещения през това лято.

Информация за Преживелищните приключения на Шарени лица